Turcia condamnă la închisoare 17 suspecți pentru atacul mortal din Istanbul

de: Cătălina Burghelea
18 11. 2022

O instanță turcă a decis ca 17 suspecți să fie arestați, în așteptarea procesului pentru atentatul terorist din Istanbul, care a ucis șase persoane. Alte 80 au fost rănite. Printre cei trimiși în spatele gratiilor se află femeia siriană care ar fi plantat bomba în zona aglomerată de pe Bulevardul Istiklal, precum și șoferul care a adus-o cu o mașină în zonă, anunță agenția Anadolu.

Turcia arestează 17 suspecți pentru atacul mortal din Istanbul

Un tribunal turc a ordonat, vineri, reținerea a 17 suspecți, inclusiv o femeie siriană, pentru presupuse legături cu un atentat cu bombă care a ucis șase persoane în centrul Istanbulului, a informat presa locală. Printre victime se numără două fete de 9 și 15 ani.

Inițial, autoritățile au reținut 50 de oameni după explozia în care au murit șase persoane și peste 80 de cetățeni au fost răniți. Potrivit jurnaliștilor turci, toți cei 17 suspecți sunt acuzați de crimă cu bombă şi subminarea unităţii şi integrităţii statului.

Explozia nu a fost revendicată de grupările teroriste

Nicio grupare teroristă nu a revendicat responsabilitatea pentru atacul de pe strada Istiklal, o arteră comercială pietonală foarte circulată. Guvernul de la Ankara a acuzat militanţii kurzi pentru explozie, iar poliţia a declarat că suspecta a fost instruită de PKK în Siria. Însă Partidul Muncitorilor din Kurdistan şi Forţele Democrate Siriene (SDF) au negat orice implicare.

Suspecta Albashir le-ar fi dezvăluit poliţiei şi procurorilor că sosise în Turcia, în luna iulie, după ce primise ordine de la miliţia kurdă siriană YPG. Conform spuselor ei, nu ştia ce se află în geanta pe care a lăsat-o la locul exploziei, iar bagajul îi fusese înmânat de altcineva, care a fugit apoi din Turcia.

Rămân multe semne de întrebare

Presa turcă a dezvăluit multe detalii despre femeie, dar încă rămân semne de întrebare. Ea a trecut ilegal din Afrin în Turcia, lângă graniță, care este controlată de grupuri susținute de Ankara.

PKK, considerată organizaţie teroristă de Turcia, Statele Unite şi Uniunea Europeană, desfăşoară din 1984 o insurgenţă împotriva statului turc. Ankara susține că YPG este o aripă a Partidului Muncitorilor kurzi. Washingtonul s-a aliat cu miliția kurdă siriană în lupta contra Statului Islamic, provocând tensiuni în relaţia cu Turcia.

Joi, ministrul Sănătăţii, Fahrettin Koca, a precizat că 13 persoane rănite în atac sunt în continuare în spital, două dintre ele fiind la Terapie Intensivă.

Atacul a fost cel mai grav din ultimii cinci ani și a evocat amintiri amare despre bombardamentele din perioada 2015-2017, care au fost organizate de militanții kurzi și jihadiștii Statului Islamic.